Morvedra. Oli d’oliva verge extra de Menorca

El nostre oli

La nostra petita plantació assegura que podem collir cada varietat al seu moment óptim, quan les olives són encara una mica verdes, encara que la producció d’oli sigui menor. La collita no dura més d’una setmana per varietat, de manera que tot el nostre oli és “premium”. Vol dir que l’oli és més afruitat, més brillant, amb el seu gust i aroma més potenciats. Això ha estat recentment reconegut en el prestigiós Concurs Internacional d’Oli d’Oliva al Mediterràni Terraolivo, a Jerusalem, on el nostre oli ha merescut la medall d’or. Naturalment, està certificat com a ecològic doncs compleix amb escreix tots els paràmetres i bones pràctiques que es requereixen per ontindre tal qualificació. Les notes de la cata oficial destaquen la intensitat del seu fruitat, amb tocs amargs, picants, verds i dolços, i l’evocació al gust d’ametlla, carxofa, i tomaquera. A la suavitat de la base arbequina se li afegeix un toc de la força del picual, fent-lo un oli ideal per acompanyar tota mena d’hortalises, amanides i verdures.

La collita

Collim aviat. A partir de mitjans d’octubre anem triant el punt òptim de cada varietat. Les dels arbres més grans emprant tècniques modernes, i les dels arbres joves a mà, amb pintes i “aplaudiments”, amb la màxima cura. Les posem en petits contenidors perforats per llur millor conservació, i les duem al molí. Fem igual amb l’olivó, del nostres millors ullastres, tan abundants al lloc i a tota l’illa.

L’elaboració

Els fruits els molturem tot d’una. La mateixa tarda, o al dia següent de la collita. Ens assegurem així la màxima conservació de les seves essències. Seguim el model de les taronges: s’han d’exprimir de seguida. L’extracció de l’oli és en fred, i emprem moderna maquinària italiana, i únicament mitjans mecànics.

Cada varietat té els seus dipòsits. Decantem el nostre oli únicament per gravetat fins assolir la màxima puresa, conservant tot la seva aroma. Fem després el cupatge amb els olis mono varietats, i sobre una base d’arbequina i olivó, i hi afegim els sabors de les altres varietats, i l’embotellem. Així us arriba a vosaltres, amb la màxima frescor.

Les nostres oliveres

En tenim sis hectàrees. Produïm principalment les varietats arbequina, picual i ardóniz, que, amb l’olivó dels nostres ullastres, són els fruits dels que en traiem el seu suc per fer un oli únic Hem començat a collir les varietats empeltre i xanglot reial, per incrementar els aromes del nostre cupatge. Els ullastres són oliveres salvatgesa la resta del lloc, entre els camps de forratge on pasturen les nostres vaques limusines i els cavalls menorquins dels nostres pagesos. Hem treballat i cuidat els ullastres com si fossin oliveres.

El terra és dur, de marès. Les nostres oliveres i els nostres ullastres enfonsen les seves arrels entre les roques buscant el seu aliment, i transmeten als seus fruits l’essència de la terra menorquina. Els arbres estan molt amples, en un marc de plantació de 6 x 6 metres, en la forma tradicional de copa, que asseguren el seu espai vital i l’airejat dels fruits.

Els cuidem amb el total respecte al medi ambient: no debades les nostres oliveres són ecològiques, degudament certificades. No llaurem el camp: les restes de herbes i podes han format un coixí vegetal que afavoreix la retenció d’humitat i el desenvolupament màxim de la biodiversitat.

Productes

Certificats