Morvedra, Oli d'oliveres de Menorca

OLIVERES A MENORCA

L’olivera és un dels arbres més emblemàtics de les terres que envolten el Mar Mediterrani. I de Menorca? Doncs també: el nostre arbre endèmic és l’ullastre, l’olivera salvatge. I també a Menorca s’han conreat des de sempre varietats comunes, produint entre altres l’oliva menorquina que citava l’Arxiduc en la seva monumental obra, una varietat de l’empeltre. I també l’arbequina, provinent de l’Aragó i Catalunya.

LA NOSTRA FINCA

El lloc –com diem a Menorca per designar una finca o possessió, que en diuen a Mallorca- es diu Morvedra Vell, i té una situació privilegiada. Es al sud de la illa, mirant primer un mar d’ullastres. I més lluny, les millors cales: Turqueta, Macarella. La mar ben blava, i després Mallorca, que en els dies clars sembla a tocar. Quan hi arriba la tramuntana, ja està afeblida després d’acariciar tota la illa, afegint al seu gust salat els perfums de la terra menorquina, i els deixa a les nostres oliveres

PER QUÈ MORVEDRA?

LES NOSTRES OLIVERES

En tenim sis hectàrees. I tenim els ullastres, oliveres salvatges, a la resta del lloc, entre els camps de forratge on pasturen les nostres vaques llimusines i els cavalls menorquins dels nostres pagesos. El terra és dur, de marès. Les nostres oliveres i els nostres ullastres enfonsen les seves arrels entre les roques buscant el seu aliment, i transmeten als seus fruits l’essència de la terra menorquina. Els arbres estan molt amples, en un marc de plantació de 6 x 6 metres, en la forma tradicional de copa, que asseguren el seu espai vital i l’airejat dels fruits. Produïm les varietats arbequina, picual i ardóniz, que, amb l’olivó dels nostres ullastres, són els fruits dels que en traiem el seu suc per fer un oli únic.

LA NOSTRA COLLITA

Collim aviat. A partir de mitjans d’octubre anem triant el punt òptim de cada varietat. Les collim a mà, amb pintes i “aplaudiments”, amb la màxima cura. En petits contenidors perforats per llur millor conservació, les duem al molí. Fem igual amb l’olivó, del nostres millors ullastres, tan abundants al lloc i a tota la illa.

L'ELABORACIÓ

Els fruits els molturem tot d’una. La mateixa tarda, o al dia següent de la collita. Ens assegurem així la màxima conservació de les seves essències. Seguim el model de les taronges: s’han d’exprimir de seguida. L’extracció de l’oli és en fred, i emprem moderna maquinària italiana, i únicament mitjans mecànics. Cada varietat té els seus dipòsits. Decantem el nostre oli únicament per gravetat fins assolir la màxima puresa, conservant tot la seva aroma. Fem després el cupatge amb els olis mono varietats, i sobre una base d’arbequina i olivó, i hi afegim els sabors de les altres varietats, i l’embotellem. Així us arriba a vosaltres, amb la màxima frescor.

OLI D’OLIVA VERGE EXTRA

Oli d’oliva arbequina, picual i olivó verge extra de menorca

Oli d’oliva de categoria superior obtinguda directament d’olives procedents de la finca Morvedra Vell, Ciutadella de Menorca, i només emprant procediments mecànics. Extracció en fred.

Buy Now